Balis : The beginning

Į Balį skridau jau antra kartą. Taip antra nes tai vieta kurią įsimylėjau matyt visam laikui ir mielai ten važiuočiau ne kartą ir ne du. Man tai tikras rojus ir galėčiau ten gyventi.  Kiekviena salos pusė yra labai skirtinga, todėl manau kievienas ten rastu savo svajonių vietą.

Kada geriausia vykti į Bali? Trumpai tariant – balandžio – spalio mėnesiais ,vengti Kalėdų ir Nyepi (Tylos diena).

Skrydis:

Abu kartus į Bali skridau netiesiogiai iš Lietuvos. Pirma kartą skridau į Singapūrą ir iš jo su JetStar į Balį, šį kartą iš Vietnamo su Singapore Airlines. Nors Singapore Airlines yra laikomos vienos iš geriausių oro linijų pasaulyje, bilietai įskaitant regsitruotą bagažą kainavo praktiškai tiek pat kiek su pigiom AirAsia ar JetStar. Todėl rekomenduočiau nebijoti ir patikrinti geresnių oro linijų skrydžius, nes kainos skirtumas bus labai nedidelis, o štai kokybės net nereikia lyginti. Nors skrydžiai trumpi po dvi valandas, bet duoda ir valgyt ir gerti ir naujausi filmai ir lėktuvai nauji, viskas super.

Pinigai:

1 euras – 16 000 Indonezijos rupijų. Pirma karta važiuodama keičiausi pingus oro uoste. Šį kart puikiai išsiverčiau ir su Revolut ir bankomatais. Beje ne visi bankomatai priima mūsų korteles( net ir Revolut), dar daugiau nuima mokestį.  Rekomenduočiau Mandiri, tas visada veikė.

Transportas:

Manau daug kas yra girdėjot jog praktiškai vienintelė susisiekimo priemonė Balyje yra motoroleriai. Na gerai ne vienintelė, bet greičiausia tai tikrai. Galite užsisakyti vairuotoją, kuris jus vežios po salą, bet didžiąją dienos dalį praleisite kamsčiuose. Su motoroleriu daug pigiau, greičiau ir linksmiau. Taip eismas ten chaotiškas, bet labai greitai pripantama prie jų nerašytų taisyklių. Motorolerio nuomos kaina dienai apie 3-4e ( šiek tiek skiriasi nuo regiono kur nuomuoja, ir motorolerio būklės).  Jeigu nuomuosite ilgesniam laikui bus pigiau. Beje dėl teisių. Lietuviškos teisės ten negalioja, reikia tarptautinių, nors drįsčiau abejoti, kad ir tokios Balio policijai tiktu. Garantuoju dauguma turistų jokiu tarptautinių teisių nesivežioja, policija stabdo turistus tik tikėdamiesi gauti kyšį. Todėl rekomenduoju kažkur kišenėje atskirai nuo visų kitų pinigų turėti apie 100-150k rupijų. Nes jei jus sustabdys ir netyčia pamatys kiek turite, atiduositė visas kupiūras jiems.

Nakvynė:

Dauguma žmonių klausia tai ar brangus tas Balis? Paskaysiu, jog Balis gali būti toks brangus ar toks pigus kokio jūs norite. Nakvynės kaina ten galite rasti ir už 5 eurus ir už 500eurų. Visų vietų kuriose mes apsistojome vienos nakvynės suma dviem žmonėms buvo max 50 eurų. Taip 200kvm apartamentus su dviem balkonais ar 3 kambarių vilą su privačiu baseinu galite rasti už 50e nakčiai. O jei gyvensite daugiau nei 2 ir dar pigiau. CRAZY.  AMAZING.

Skiepai:

Nors keliaujant į Balį skiepai nėra privalomi, jei nelaižysite turėklų ir nevalgysite žemių, bet mes visgi pasiskiepijome nuo Hepatitu AB ir stabligės, na kad butų ramiau ir galėtume drąsiai paplūdimio smėlį ragaut.

Maistas

Taip kaip ir su nakvyne taip ir su maistu, kainos gali svyruoti nuo 0,70 euro centų vietiniame warunge iki 20e hipsterinėje kavinėje. Nebijokite vietinių warungu,ar gatvės maisto. Kai kuriais atvejais ten pavalgysite žymiai skaniau ir autentiškiau.

Aplankyti miestai:

Seminyak ir Canggu – labai panašūs vienas į kitą, ne tokie triukšmingi kaip Kuta, bet ir ne tokie prabangus kaip Nusa Dua. Kitaip pasakius hipsteriu, blogerių ir surferių rojus. Su visom instagraminėm kavinėm ir nuostabiais saulėlydžiais. Tokio gražaus saulėlydžio dar neesu niekur mačiusi.

Uluwatu – viena iš labiausiai fotografuojamų šventyklų Balyje.

Ungasan – Garuda Wisnu Kencana kultūrinis parkas, slapti paplūdimiai, maženės kainos bet ir daugiau eismo ir triukšmo.

Nusa Ceningan ir Nusa Lembongan – dvi nuostabaus grožio salos prie Balio su nuostabiais paplūdimiais ir žydriausiu vandeniu.

Ubudas – menininkų, ryžių laukų ir džiunglių meka.

Išskyriau tuos miestus kuriuose praleidome daugiausiai laiko, bet dar nepaminėjau visų mažesnių miesteliu ar pit stopų kuriuos aplankėme. So Stay tuned

Leave a Reply